Scurtă istorie a Pasiunii
La sfârșitul anilor 1500, călugării franciscani din Șumuleu-Ciuc au înființat o școală pentru a-i instrui pe fiii nobililor din zonă. Există surse scrise din secolul al XVII-lea conform cărora elevii școlii, sub îndrumarea profesorilor-preoți, prezentau piese de „mister” (adică piese cu patimile lui Isus Hristos), mai ales în timpul marilor pelerinaje, pentru a educa și a distra credincioșii. Piesele de teatru școlare prezentate au fost traduse în limba maghiară de către călugări, iar spectacolele au avut loc lângă mănăstire, unde a fost construită și o scenă din lemn. Piesele de teatru cu patimile lui Hristos din Vinerea Mare au fost prezentate, anual, între 1721 și 1774, cu implicarea elevilor de gimnaziu și liceu.
Ulterior, evenimentele istorice nefavorabile au pus capăt, din păcate, teatrului din Șumuleu-Ciuc, care, mai târziu, a prins viață doar pentru perioade scurte.
În 1990, după căderea sistemului totalitar, renașterea acestei tradiții veche de secole a fost din nou pusă pe ordinea de zi. După îndelungi pregătiri, cu încurajarea reprezentanților centrelor de Pasiune din Europa de Vest și cu sprijinul comunității „Europassion”, am reușit, în 1996, să organizăm propria comunitate a Pasiunii; apoi, în Duminica Floriilor, am prezentat Drumul Crucii în fața bisericii franciscane, „Basilica minor papalis”, din Șumuleu-Ciuc. Anual, prezentăm patimile lui Hristos în fața publicului credincios.