Csíksomlyói Passió 1996-tól

Az Európassió bizottság buzdítására Svella Adél és tanítványai próbálkoztak a passióelőadás felelevenítésére. Céljuk a legkeletebbre eső passiójátékközpontot bevonni az európai vérkeringésbe. Csíksomlyó az európai kereszténység utolsó bástyája, mert keletebbre az ortodoxia területei fekszenek. Három éves kutatómunka alatt Muckenhaupt Erzsébet muzeológus segítségével megszületett a Passiójáték, amelyet 1996 óta évente bemutatnak.

A régi gyökerekből, hagyományból egy újszerű előadásmódban: zenés, táncos pantomimjátékban evangélizálnak, így mindenki számára érthető, átélhető módon mutatják be Jézus Krisztus szenvedéstörténetét.

A passiójátékok sajátosságai

Minden passiójátéknak megvan a maga stílusa, sajátossága, amely gyakran kötődik a hagyományokhoz.  Ami az előadások helyszíneit illeti, a franciaországi Nancyban, például, a város vásárcsarnokában állítják fel színpadot, a spanyolországi Verges-i passiójátékot a 15. század óta a városi múzeum előtt, a hollandiai Tegelen-i, a magyarországi Budaörs-i  szabadtéri színpadon, az ausztriai St. Margarethen-i a kőbányában, a franciaországi Tullins-i a templomban, a belgiumi Mariekerk a templomtéren, Ménilmontant, Auersmacher és még sokan mások egy kisebb terem/templom színpadán adják elő.

A csíksomlyói passiójátékot a Kegytemplom előtti téren, ill. a két Somlyó-hegy közötti nyeregben mutatják be. Sok csoport a passiójáték bemutatását körmenettel köti össze.  

Passiójátszás Európában

A passiójátszásnak nagyon nagy hagyománya van Európa 16 országában. Sokféleképpen játsszák, összesen 87 településen. Már a múltban is léteztek baráti kapcsolatok az egyes, passiót játszó helységek között. A nyugat- és kelet-európai passiójáték-társaságok összefogásának, összekapcsolásának ötlete vezetett az Európassió Szövetség megalakulásához. Ennek az egyik ötletgazdája a párizsi Maurice Clos volt.

Az Európassió Szövetség létrejötte

Az Európassió Szövetség mindazok ernyőszervezete, akik valamilyen formában passiójátékot mutatnak be. Az Európassióról szóló gondolat a spanyol és francia passiójáték-társaságok találkozóján fogalmazódott meg 1982-ben Spanyolországban, Esparreguera-ban. Az Európassió célja elsősorban a passiójátékok sajátosságainak megőrzése és továbbadása.

Az Európassió konferenciáit évente az egyes tagországokban felváltva tartják.


Felhasznált adatok Szlávik Ferenc és Fülöp Árpád alapján.