Csíkszeredában 12 ország, 31 csoport és 140 személy részvételével szervezik meg június 6-9. között a 40. Europassió Kongresszust. A kongresszus központi eleme a passiójáték, amely évszázados vallási és kulturális hagyományokat ápol, segítve ezzel a közösségek vallási és kulturális identitásának megőrzését és erősítését – hangzott el csütörtökön azon a megyeházán megtartott sajtótájékoztatón, melyen az esemény részleteit és programját ismertették.

Az eseményen jelen volt Svella Adél, a Csíksomlyói Passió Egyesület elnöke és a kongresszus főszervezője, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere és Sógor Enikő alpolgármester, valamint Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója, akik társszervezői és támogatói tisztségben is jelen voltak.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a jelenlévőket és elmondta, a rangos nemzetközi esemény újabb jó példája annak, hogy összefogásban, kalákában tudnak együtt dolgozni és gondolkodni. „Óriási jelentősége van ennek a programnak és nemcsak azért, mert közösségünk számára fontos hitéletre, a passiójátékra épül, hanem mert összefogásban dolgoznak az intézmények és felkaroltak egy olyan kezdeményezést, amely határokat átívelve segít megmutatni és hírét vinni Európában és a világban azt, hogy kik vagyunk és milyen értékeket képviselünk” – tette hozzá a megyei tanács vezetője.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere is köszönetét fejezte ki a közös munkáért és gratulált a Csíksomlyói Passió Egyesület csapatának, kiemelve, hogy mekkora értéket képviselnek munkájuk és elhivatottságuk által. Hangsúlyozta a szerencsés egybeesést is, hogy ez a program az európai parlamenti választások hetén zajlik, hiszen így igazán jelentősége van az értékeink felmutatásának, az értékek megteremtésének.

Sógor Enikő alpolgármester a különböző civil szervezetek és egyesületek munkájára hívta fel a figyelmet, miszerint fontos, hogy közösségek különböző társadalmi szerepvállalásokban is jelen legyenek, az intézmények pedig támogatni tudják ebben őket. Emellett az Európai Unióban való jelenlétet említette, mint bizonyíték a jó lehetőségekre, hiszen most emiatt érkezhet városunkba 12 ország küldöttsége.

Svella Adél, a Csíksomlyói Passió Egyesület elnöke röviden ismertette a Csíksomlyói Passiójáték történetét, múltját és jelenét, majd bemutatta a nagyközönség számára is nyitott programpontokat. A többnapos rendezvény történelmi jelentőséggel bír, legközelebb 80 év múlva kerülhet rá sor Hargita megyében. Most a csíksomlyói Napba öltözött Babba Máriánál Európa országai együtt képviselhetik a Béke ügyét. Mint mondta, csoportjuk 1996 óta tagja a szervezetnek, melynek célja a keresztény kulturális hagyományok és értékek őrzése és életben tartása. Az esemény közel 500 ember közreműködésével jöhet létre.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője kulturális diplomáciai eseményként nyilatkozott a kongresszusról és kiemelte, hogy a helyi passiójátszás alapjai visszavezethetőek a csíksomlyói ferencesek értékteremtő munkájához.

A programsorozatban többek között zászlófelvonás, szentmise, megnyitóünnepség, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia és a csíkszeredai Codex Régizene Együttes fellépése, folklórműsor, kiállítás, rajzfilmvetítés, a Csíksomlyói Passiójáték előadása is szerepel.

maszol.ro, Létai Tibor
2024. május 30.