Az eseményre 12 európai országból érkeznek delegációk, passiócsoportokat várnak Németországból, Ausztriából, Olaszországból, Csehországból, Lengyelországból, Szlovéniából, Spanyolországból, Hollandiából, Belgiumból, Franciaországból és Magyarországról.

Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón Svella Adél, a Csíksomlyói Passió Csoport vezetője elmondta, hogy a vándoresemény célja a keresztény hagyományok éltetése. Az esemény ötszáz ember közreműködésével jöhet létre. Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője kihangsúlyozta, hogy a Csíksomlyói Passió Csoport a vidék büszkesége, amelyre méltán figyelnek majd az európai delegációk.

Lesz számos nyílt, ingyenes program: fellép a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar, Both Béla tárogatós, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, a Codex Régizene Együttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a csíksomlyói kegytemplom előtti téren pedig passiójáték a helyi csoport előadásában. A június 6-8. között zajló 40. Europassió Kongresszusra 12 ország 31 csoportját várják.

Marosvásárhelyi Rádió, Dobos László
2024. május 31.