Csíksomlyó ad otthont idén az Európassió Kongresszusnak, ennek apropóján többnapos eseménysorozattal készülnek a szervezők. A programok csúcspontja Passió-játék lesz a csíksomlyói kegytemplom udvarán.

Június 6. és 9. között rendezik meg az Európassió Kongresszust, amelynek ezúttal Csíksomlyó és Csíkszereda ad otthont. Ennek megünnepléseként a szervezők az esemény minden napjára programokkal készülnek. Csütörtökön, az eseménysorozat megnyitójaként este 8 órától lesz a zászlófelvonás a csíkszeredai Vár téren, közreműködik a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar, de fellép Both Béla tárogatós is, továbbá jelen lesz a Romániai Magyar Cserkészszövetség és Csík körzetének több cserkészcsapata is.

Pénteken délelőtt 10 órától lesz a megnyitóünnepség a csíksomlyói kegytemplomban. A megnyitó után a Pro Urbe-díj átadása következik, közreműködik a Szentegyházi Gyermekfilharmónia – Haáz Sándor karnagy vezénylésével –, továbbá a Codex Régizene Együttes is. Szombaton délelőtt 11 órai kezdettel folklórműsorra hívják az érdeklődőket a szervezők, aminek helyszínéül a Csíki Mozi szolgál. A műsort a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes adja elő. Ezt követően déli 12 órától délután 5 óráig Csíksomlyón Mária-kerti programokkal készülnek, így a Passió-kiállításra, népművészeti kiállításra és népi muzsikára, a Mária-út bemutatására, a Visit Hargita-programok megismertetésére, a Székelyföldi Legendárium rajzfilmvetítésére, a Pálos rend bemutatására, és végül a közös rózsafűzér-imára a békéért.

17 órától lesz az indulás a Mária-kertből a passiójátékra, ezt követően lesz a Csíksomlyói passió bemutatása a kegytemplom udvarán. 18 órától szentmisére várják az érdeklődőket a csíksomlyói kegytemplomba, ahol megtörténik majd a vándorszobor ünnepélyes átadása.

Székelyhon, Nagy Lilla
Fotók: Gecse Noémi
2024. június 6.