Az Europassió zászlójának ünnepélyes felvonással kezdődött csütörtök este Csíkszeredában a Mikó-vár előtti téren 40. Europassió Kongresszus. A vasárnapig tartó vándorrendezvényre a kontinens 12 országából 32 passiócsoport mintegy 150 tagja érkezett.

A Vár téren egybegyűlteket köszöntő Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere azt mondta, a megyeszékhelyen az a közösség él, amelynek még számítanak a közösségi és keresztény értékek, de a globalizáció hatását is érezni.

– Ezért is nagyon fontos a Csíksomlyói Passiócsoport tevékenysége. Mindamellett, hogy széppé tesznek egy egyébként is tartalmas szép ünnepet, közel hozzák az emberekhez a passió misztériumát. Erre mindannyiunknak nagy szükségünk van életkortól, felekezettől függetlenül. Szükségünk van rá itthon Csíkszeredában, és szükség van rá Európa-szerte, hiszen a világ gyakorlatilag kifordult a sarkaiból. Európában ma háború van. Európa sok téren küszködik, ezért is gratulálok önöknek, mindannyiuknak, akik a maguk közösségében betöltik azt az evangelizációs szerepet, hogy ebben a szekularizált világban minél többen visszataláljanak Istenhez és a keresztény értékekhez – mondta az elöljáró.

Az egybegyűlteket Josef Lang, az Europassió Szövetség főtitkára is köszöntötte. A kongresszus megnyitóját a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar és Both Béla tárogatós tette előadásával magasztosabbá.

Hargita Népe, Bíró István
Fotók: László F. Csaba
2024. június 6.