Joseph Langot, az Europassió Szövetség főtitkárát tüntették ki pénteken a 40. Europassió Kongresszus megnyitóünnepségén a csíksomlyói kegytemplomban. A Pro Urbe díjat önzetlen munkájával és a Csíksomlyói Passiócsoport meg a Csibész Alapítvány támogatásával érdemelte ki a német főtitkár.

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia és a csíkszeredai Codex régizene-gyüttes határokon, nemzetiségi hovatartozáson átívelő fellépésével kezdődött a 40. Europassió Kongresszus megnyitóünnepsége pénteken a csíksomlyói kegytemplomban. A helyszínen többek között román, német, horvát egyházi énekek is felcsendültek, de nem maradt el az ősi székely himnusz eléneklése sem.

A színvonalas előadás végén Haáz Sándor karnagy és a filharmónia tapsvihar kíséretében vonult ki a templomból. A megnyitóünnepség Joseph Lang díjazásával folytatódott. Bartolf Hedwig nyugalmazott pedagógus az Europassió Szövetség főtitkárának méltatásában kiemelte: a német főtitkár a kezdetektől támogatta a Csíksomlyói Passió Csoportot. Elhangzott, hogy a Csíksomlyót második hazájának tekintő Lang a Csibész Alapítványt is felkarolta.

A székely inget és a vitézkötéses, klasszikus bocskai öltönyt is szívesen viselő német főtitkár számtalanszor vállalta a Csíksomlyóig vezető több ezer kilométeres utat. Mindig jött, hogy segítsen, támogassa a közösségünket – zárta gondolatait Bartolf Hedwig.

Pro Urbe díjat kapott a Csíksomlyói Passió Csoport német támogatója

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, németül köszöntötte és méltatta Joseph Langot, aki átvette a Pro Urbe díjat. Percze László konzul tolmácsolta Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese üzenetét. Elhangzott: a 40. Europassió Kongresszus nemcsak egyszerű előadás, hanem lelki utazás is, amely lehetőséget nyújt a Jézus Krisztus szenvedéstörténetében való elmélyülésre.

Pro Urbe díjat kapott a Csíksomlyói Passió Csoport német támogatója

Ugyanakkor, a különböző nemzetek képviselői egymás hagyományaiból is gazdagodhatnak az itt töltött napok során, idézte a miniszterelnök-helyettes gondolatait Percze László. A megnyitóünnepség Urbán Erik OFM tartományfőnök köszöntőjével zárult, aki a ferences rend történetét ismertette a jelenlévőkkel. Hozzátette: Csíksomlyó egy jelkép, a székelység fellegvára, amely a hit, a szellemi élet és a kultúra bástyája.

Pro Urbe díjat kapott a Csíksomlyói Passió Csoport német támogatója

Hargita Népe, Fazakas Bea
Fotók: László F. Csaba
2024. június 7.